Skip to content

Over franchise

Wat is franchise?

In het kort is franchise een vorm van samenwerking waarbij een ondernemer en een bedrijf hetzelfde bedrijfsconcept uitstralen. De ondernemer (franchisenemer) krijgt hier toestemming van het bedrijf (franchisegever) om de naam en uitstraling, producten en/of diensten te gebruiken en aan te bieden tegen betaling.

In werkelijkheid komt er veel meer kijken bij deze samenwerking tussen twee partijen. Zo kan de franchisenemer niet alleen het merk uitstralen, maar mag hij ook rekenen op ondersteuning en begeleiding met betrekking tot het succesvol maken van de locatie.

Bij franchise wordt veelal gedacht aan fastfood, horeca en supermarkten, maar de term kan van toepassing zijn bij veel verschillende formules. Zo zijn er tegenwoordig ook formules binnen de zorg en de dienstverlening.

“Een franchisegever is de zelfstandige ondernemer die over de formule beschikt en deze laat exploiteren door franchisenemers.” (NFV)

Soft franchise

Als men spreekt over soft franchise heeft men het over franchise formules waarbij er maar een aantal afspraken die vast worden gelegd tussen de franchisegever en de franchisenemer. Hierbij is er sprake van meer vrijheid voor de franchisenemer om eigen beslissingen te maken over bijvoorbeeld inkoop, prijzen en administratie.

Hard franchise

Bij hard franchise worden er meer afspraken en regels vastgelegd over bijvoorbeeld huisstijl, inkoop, systemen en marketing. Er is hier dan ook minder ruimte om zelf dingen te bepalen.

Meer informatie?

Wij gaan graag het
gesprek met je aan.

Download whitepaper

Plan vrijblijvend een gesprek in