Skip to content

Over franchise

Franchisetraject in 5 stappen

Wat komt er bij het ontwikkelen van een franchiseformule kijken? Als franchiseadviesbureau krijgen we deze vraag natuurlijk vaak. We hebben het franchisetraject voor jou dan ook in vijf basis stappen beschreven.

1. Ontwerp van de franchiseformule

De centrale vraag hier is: hoe moet uw franchiseformule eruit komen te zien? In het franchiseplan worden o.a. de franchise- en formulekenmerken, het dienstenpakket franchisegever, de franchiseorganisatie, het profiel van de franchisenemer en het groeipad beschreven. De verdienmodellen voor franchisegever en franchisenemer maken de financiële haalbaarheid inzichtelijk.

2. Vastleggen van de franchiseformule

De volgende stap in het franchisetraject is het vastleggen van de afspraken tussen franchisegever en franchisenemer inzake de formule en de samenwerking. Dit gebeurt door middel van de franchiseovereenkomst. Integraal onderdeel van de franchiseovereenkomst is het formulehandboek. In het formulehandboek omschrijf je het franchisesysteem voor jouw franchisenemers.

3. Realisatie van de franchiseformule en –organisatie

Na het papier volgt de praktijk: jouw franchiseformule kan operationeel worden gemaakt. De franchiseorganisatie met onderdelen als inkoop, logistiek, automatisering, marketing, werving & selectie, administratie, bedrijfsbegeleiding, etc. wordt hiervoor opgezet en ingericht.

4. Werving & selectie franchisenemers

Na de gedegen voorbereiding kan de zoektocht naar de eerste franchisenemer(s) beginnen. Met andere woorden: je kan de werving & selectie van franchisenemers opstarten.

5. Testen van de franchiseformule (franchise pilot)

Vaak is het verstandig om de eerste franchisenemer(s) te laten starten in een franchisepilot. Een franchisepilot heeft als doel de franchiseformule in de praktijk te toetsen. De resultaten van de franchisepilot gebruik je om jouw franchiseformule aan te scherpen. Na een succesvolle franchisepilot is de weg vrij voor een verdere uitrol van jouw franchiseformule.

Voor iedere organisatie wordt het franchisetraject op maat vormgegeven. Wij vertellen jou hierover graag meer tijdens een vrijblijvende kennismaking.

Meer informatie?

Wij gaan graag het
gesprek met je aan.

Download whitepaper

Plan vrijblijvend een gesprek in