Skip to content

Franchise in 2025

In een steeds competitievere markt kiezen steeds meer ondernemers voor franchising.  Veel ondernemers met een werkend concept of bedrijf zien de voordelen van franchise als (commerciële) samenwerkingsvorm, wat bijdraagt aan de populariteit van het model. De afgelopen tien jaar is het aantal franchisevestigingen zelfs meer dan verdubbeld.

Franchising geniet over het algemeen de meeste bekendheid vanuit de detailhandel (retail) en de horeca. Grote namen waar men snel aan denkt zijn bijvoorbeeld McDonalds, maar ook Jumbo telt mee als grote franchise naam.
Wat opvalt is dat horeca formules een opmerkelijke veerkracht laten zien na de zware pandemie-periode. Dit komt mede door de flexibiliteit van horeca en de toenemende vraag van consumenten die toch graag buitenshuis willen eten en drinken.

Franchise is inmiddels zo een bekend en bewezen samenwerkingsvorm dat er een steeds bredere toepassing van plaatsvindt, ook buiten de direct commerciële sfeer. In de laatste jaren vindt de groei vooral plaats in de sectoren (persoonlijke en zakelijke) dienstverlening en zorg. We zien dat hier veel vraag naar is en ondernemers die behoefte graag vervullen.
Waar ook veel groei ingezien word, is de branche sport en gezondheid. Sinds een aantal jaar is de gezondheidsmarkt flink gegroeid en franchise is daar mee gegroeid.

Franchising wordt vaak geassocieerd met veelomvattende richtlijnen en procedures. Bij verschillende franchiseformules is dit inderdaad het geval. Zij passen het ‘hard franchise’ of ‘full service franchise’ model met succes én naar volle tevredenheid van de aangesloten franchisenemers toe. Mede door de economische omstandigheden wordt een dergelijk model in diverse branches juist als voorwaarde voor succes genoemd.

franchisevormen

‘Hard franchise’ of ‘full service franchise’ is niet de enige franchisevorm die wordt toegepast. De mate waarin een formule is uitgewerkt en gestandaardiseerd door middel van richtlijnen, procedures en werkwijzen bepaalt of een franchiseformule meer soft of hard franchise is.

‘Soft franchise’ is veel losse dat de hierboven genoemde ‘hard franchise’, waar minder strenge afspraken gelden.

Of je het nu hard of soft franchise noemt, is eigenlijk niet zo belangrijk. Het gaat erom hoeveel controle er is over en hoe de zaken worden aangepakt. Meer controle betekent vaak een betere kwaliteit, zowel voor de franchisegever als voor de franchisenemer. De afspraken die worden gemaakt kunnen bijvoorbeeld gaan over hoe de producten eruit zien, hoe de klanten worden geholpen en hoe de vestiging eruit ziet.

 Met franchising kunnen de richtlijnen, procedures en werkwijzen op alle gewenste bedrijfsaspecten van toepassing zijn. Het is aan de franchisegever zelf om, gebaseerd op onder meer het concept, de markt en de beoogde franchisenemers, de mate van beheersbaarheid te bepalen.

In vergelijking met andere samenwerkingsvormen brengt franchising meer verantwoordelijkheden voor de franchisegever met zich mee. Dit uit zich in een hogere intensiteit van de samenwerking, een grotere complexiteit en daarmee hogere eisen ten aanzien van de franchiseorganisatie. Franchising gaat dan ook uit van een duurzame samenwerking.

Is franchise voor jou?

Samenwerken staat bij steeds meer organisaties hoog op de agenda. De te realiseren voordelen van franchising spreken hen aan. Het franchisemodel is echter voor sommige organisatie onnodig zwaar. Het is dus ook van belang om de vraag te stellen; is franchise de enige oplossing? Of kunnen we diezelfde voordelen op een andere manier realiseren? Weten of franchise de oplossing voor jou bedrijf is? Neem contact met ons op en plan een vrijblijvend gesprek in.

Plan vrijblijvend een gesprek in